Rast nezaposlenosti

Bez autora
Apr 14 2010

Nezaposlenost će u Crnoj Gori rasti u narednom periodu, a bez posla će, u optimističnoj varijanti, ostati još 2,6 hiljada radnika. U odgovoru na pitanje Evropske komisije (EK) o sadašnjoj situaciji na tržištu rada i projekcijama za budućnost navodi se da je realno novo prijavljivanje 1,1 hiljadu radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje. To su zaposleni iz Rudnika boksita, njih 537, Kombinata aluminijuma Podgorica 484, Telekoma 81, Željezničke infrastrukture 35 i Titeks marketinga 25. Ako se tome dodaju tehno-ekonomski viškovi po osnovu socijalnog programa Željezare, prestrukturiranja Luke Bar, Brodogradilišta Bijela, i uzme u obzir višak zaposlenih u opštinskim administracijama, na Zavodu će biti dodatnih 1,5 hiljada radnika. Na evidenciju ZZZ-a u ovom periodu prijavilo se 500 radnika KAP-a i 150 iz Rudnika boksita, dok je do većih otpuštanja došlo u Mljekari, Duvanskom kombinatu i Pobjedi, gdje je bez posla ostalo po 100 radnika.

Rast nezaposlenostiNezaposlenost će u Crnoj Gori rasti u narednom periodu, a bez posla će, u optimističnoj varijanti, ostati još 2,6 hiljada radnika, saopšteno je iz Vlade.

U odgovoru na pitanje Evropske komisije (EK) o sadašnjoj situaciji na tržištu rada i projekcijama za budućnost navodi se da je realno novo prijavljivanje 1,1 hiljadu radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

Iz Vlade su precizirali da su to zaposleni iz Rudnika boksita, njih 537, Kombinata aluminijuma Podgorica 484, Telekoma 81, Željezničke infrastrukture 35 i Titeks marketinga 25.

»Ako se tome dodaju tehno-ekonomski viškovi po osnovu socijalnog programa Željezare, prestrukturiranja Luke Bar, Brodogradilišta Bijela, i uzme u obzir višak zaposlenih u opštinskim administracijama, na Zavodu će biti dodatnih 1,5 hiljada radnika«, navodi se u odgovoru.

Iz Vlade su podsjetili da se na evidenciju ZZZ-a u ovom periodu prijavilo 500 radnika KAP-a i 150 iz Rudnika boksita, dok je do većih otpuštanja došlo u Mljekari, Duvanskom kombinatu i Pobjedi, gdje je bez posla ostalo po 100 radnika.

»Oprezna najava da kriza aluminijske industrije i, s tim u vezi, velike teškoće u poslovanju KAP-a i s njim povezanih kompanija, može u većoj mjeri pogoršati stanje na tržištu rada, postala je realnost«, ocijenili su iz Vlade.

Oni su dodali da je, osim velikih kompanija, kriza zadesila i ostatak privrede, što se posebno osjeća po smanjenoj tražnji.

»Od septembra prošle godine do marta oglašeno je nešto više od 13 hiljada slobodnih radnih mjesta, upola manje nego u istom uporednom periodu«, precizirali su iz Vlade.

U Vladi očekuju stagnaciju rasta nezaposlenosti početkom turističke sezone, malo smanjenje za vrijeme sezone i ponovni rast u četvrtom ovogodišnjem kvartalu.

»Na smanjenje nezaposlenosti može uticati najavljena izgradnja autoputa Bar-Boljari, na kojem bi, prema procjenama, trebalo da bude angažovano oko pet hiljada radnika«, naveli su iz Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik